Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality

Příspěvky

2. + 3. jablečný den

18. 10. 2017

V úterý a ve středu jsme pokračovali v drobných aktivitách na jablíčkové téma. Vytvořili jsme slovník JABLKA ve 22 jazycích, založili jsme výstavku odrůd jablek i s popisky, soutěžili jsme s textem Zajímavosti o jablku (vyhrála okenní řada), v angličtině jsme mluvili na téma Family tree (strom jako strom), postřehovka nás rozehřála do hodiny matematiky, ve které jsme tvořili otázky k zadaným tématickým příkladům. Připomněli jsme si příběhy o "jablku poznání", jablíčka o Vánocích i královského jablka z korunovačních klenotů. Malá video "ochutnávka" nám ukázala, jak se může zpracovávat jablečná drť na mošt a řekli jsme si také několik receptů na jablečné smoothie. Ani se nezdá, kolik zajímavostí o jablku (ne)známe. A ještě to není všechno. Čtvrtek i pátek bude stejně nabitý...

 

1. jablečný den

16. 10. 2017

V pondělí jsme zahájili projektový týden. Jablko nás vedlo všemi předměty. Začali jsme krátkým textem, myšlenkovou mapou a zadáním několika úkolů, které zpracujeme v příštích dnech. Poté jsme se seznámili se složením jablka a jeho nejdůležitějšími prvky. Kimovu hru vyhrál Dominik, který si zapamatoval všech 10 slov a ještě ve správném pořadí, což nás úplně ohromilo. Psali jsme také věty, v nichž slova začínala postupně na písmenka j-a-b-l-k-o. Pozvolna jsme přešli do matematiky, řešili obrázkové příklady, kruhové výseče a počítali slovní úkoly s ovocem a jeho prodejem. To nám šlo trošku ztuha, ale nakonec jsme se k nějakému výsledku dopídili. Poslední dvě hodiny jsme strávili v kuchyňce na přípravě domácího závinu. Nejdříve jsme začali krouháním jablek a soutěží o nejdelší slupku. Vítězové jsou na fotografii. Maminka Kačky nám připravila těsto, které jsme už jen vyváleli, přidali dobroty a dali péci. Během pečení jsme odšťavňovali přinesená jablíčka a vyrobili si čerstvý domácí mošt. Na závěr nám všechno moc chutnalo a přiťukli jsme si na zdraví!

 

Exkurze ENVI

2. 10. 2017

V pondělí se naše třída zúčastnila exkurze do ENVI Centra Vysoké Pole. Za krásného slunečného počasí jsme autobusem dorazili do vesnice a pěšky se přesunuli na farmu. Po svačince jsme zahájili program Zvířata na statku. Paní Radka Brtišová nás provedla všemi zvířecími příbytky, popsala nám jednotlivé živočichy i jejich užitek. Téměř všechna zvířátka prošla také našima rukama. V čase oběda jsme se přesunuli k ohništi a opekli si přinesenou uzeninu. Po skupinách se kluci a děvčata vystřídali na nejoblíbenější atrakci = koňském povozu a odpočinuli u ohýnku. Sluníčko hřálo a nám bylo moc dobře. Ani se nám zpět domů nechtělo...

 

Vlastivědná vycházka

30. 9. 2017

V pátek 29. 9. jsme na základě učiva o pravěku navštívili místní muzeum a výstavu Pravěk na Valašsku. Pan Petr Odehnal nás provedl šesti místnostmi věnovanými jednotlivým obdobím a popsal nám nejen život tehdejších lidí, ale hlavně nálezy, které se v našem okolí našly. Slyšeli jsme, že hledat zajímavosti v zemi není jen zábava, ale i náročná práce při sestavování seznamů nálezů. Po prohlídce muzea jsme zavítali i do Červeného domu a podívali se na vnitřní zařízení. Tam také začala naše následná vlastivědná vycházka městem se zajímavými úkoly o významných památkách Valašských Klobouk. Po vyplnění celé knížečky jsme se mohli vrátit zpět do školy. Za vyplnění úkolů a předložení knížečky můžete každý v infocentru dostat drobný dáreček. Zajděte si tam!

 

Jízdy na dopravním hřišti a den mobility

28. 9. 2017

Týden mobility jsme v úterý hned od rána "oslavili" pohybem na mobilním dopravním hřišti ve sportovním areálu u školy. Jízda na kole, chování chodce a cyklisty v provozu bude také hlavní náplní našich hodin dopravní výchovy, které nás čekají a připraví nás na testy k průkazům cyklisty. Dnešní zkouška nás nadchla a velice bavila. Vzhledem ke zhoršujícímu se počasí během dne jsme tak nakonec byli jedinými čtvrťáky, kteří dnes na hřiště vyjeli. Jsme moc rádi, že se nám to podařilo a naše nadšení vidíte na fotografiích.
Ve středu 27. 9. se naopak udělal krásný den a my jsme si mohli znovu zajezdit na kole, tentokrát mezi překážkami. Nebylo to pro všechny jednoduché, na vlastním kole se každý cítí lépe a bezpečněji. Drobnější děti ze třídy si místo toho vyzkoušely jezdit na kolečkovém křesle, někteří dokonce na elektrokole nebo dvojkole. Myslíme si, že to byla zdařilá akce.

 

Keltský stromový kalendář

25. 9. 2017

Keltové byli jedním z kmenů, kteří osídlili naše území a nazvali ho Bohemia. Byli to dobří řemeslníci i bojovníci, používali zlaté mince duhovky jako platidlo a studovali přírodní zákonitosti. Důležitou rostlinou pro ně bylo jmelí a jejich čarodějové - druidové - navštěvovali posvátné háje při rozjímání a hledali zde odpovědi. Keltové vymysleli STROMOVÝ KALENDÁŘ, v němž si každý může podle data narození najít "svůj" strom, podobně jako zvířetníková znamení. V rámci pondělní výuky každý žák pracoval s textem svého znamení a hledal vlastnosti, které jsou pro něj pravdivé. Takové hledání není zrovna jednoduché, každý se však snažil poprat se s úkolem jak dokázal nejlépe. Na závěr si děti své stromy vybarvily.

 

CESTA DO PRAVĚKU - středa

20. 9. 2017

Středeční dopoledne jsme pokračovali v Cestě do pravěku. Pravěcí lidé používali různé nástroje a zbraně a těm jsme se dnes věnovali. Nejvzácnější a nejdůležitější byl pro lovce pazourek, ze kterého lovci lámali a brousili špičky do oštěpů, šípů, malé nožíky, sekerky nebo harpuny. Závěr našeho projektu patřil pravěkému umění. Kromě předmětů denní potřeby si pravěcí lidé vyráběli také drobné sošky zvířat nebo člověka. Podobně jako archeolog jsme skládali sošku Venuše z kousků papíru, kreslili nástěnné jeskynní malby nebo jiná zobrazení. Při práci s textem jsme zjišťovali, jak důležitý byl pro tlupu oheň nebo jak se pazourek štípal. Všechny tlupy odvedli v projektu dobrou práci!

 

CESTA ZA PŘEDKY ve 4. A

18. 9. 2017

Celoroční třídní projekt CESTA ZA PŘEDKY nás postupně provede jednotlivými etapami a obdobími našich dějin. První v pořadí je CESTA DO PRAVĚKU, kterou jsme započali právě v pondělí 18. 9.. Šest vyučovacích hodin jsme prožili s lovci mamutů - seznámili jsme se s jejich příbytky, těžkým životem v nehostinné přírodě i na lovu. Při práci s textem jsme hledali potřebné údaje, vyhledávali místa archeologických nálezů na mapě, počítali velikost a hmotnost mamuta, v osmisměrce nalézali rozličnou potravu pravěkých lovců a dozvěděli se, že se živili zejména sběrem a jídelníček si přilepšovali lovem drobných živočichů. Podle získaných informací nakonec každá tlupa sama vymýšlela vlastní "příběh z lovu". Součástí naší práce bylo i několik kreseb příbytků a lovů. Práce nám šla dobře od ruky a den v pravěku nám rychle utekl. Ve středu se můžeme těšit na další pokračování.  

 

13. září - mezinárodní den čokolády

13. 9. 2017

Celý středeční den jsme výuku věnovali ČOKOLÁDĚ. Seznámili jsme se s její historií, výrobou a zpracováním, složením i účinky na lidský organismus. Dozvěděli jsme se, že při konzumaci 50 g denně má čokoláda pro tělo samé pozitivní účinky. Při teorii nechyběla také příjemná ochutnávka čokoládových dobrůtek a závěr výuky patřil modelování "čokoládových" pralinek z modelovací hmoty. Na oběd nám paní kuchařky připravily chutný čokoládový moučník. Dnešní den byl všemi směry "mňamózní".

 

Několik drobných rad na úvod

25. 8. 2017

1. Každý den si připrav do tašky školní potřeby podle rozvrhu hodin, nenos nic navíc.
2. Úkol na další den si zapiš do deníčku ve škole a doma ho splň.
3. Připravuj se pravidelně a zopakuj si věci, které jsme probírali ve škole.
4. Když něčemu nerozumíš, hned to ve škole řekni vyučující.
5. Pokud něco zapomeneš, omluv se na začátku hodiny.
6. Chovej se tak jak chceš, aby se jiní chovali k tobě. :-)