Jdi na obsah Jdi na menu
 


Není pero, jako pero

14. 8. 2017

Článek se zaměřuje na leváky, ale platí stejně tak pro psaní pravou rukou!!
Plnicí pero je nejvhodnější psací náčiní pro leváky. A argument, že o plnicí pero se musíme starat, doplňovat inkoust a zavírat ho, aby nezaschlo, neberu. Všechny nové psací prostředky vycházejí z upřednostňování tahu před tlakem, což není pro leváka ideální. Jinak je tomu u plnicího pera.

Hrot pera je opatřen na špičce kuličkou z tvrdokovu, která velmi dobře klouže po kapičce inkoustu. Kapalina snižuje tření, na pero nemusíme tolik tlačit, stopa je navíc sytá, v šířce i délce vyrovnaná. Ruka je tím lehčí a méně se při psaní namáhá. Plnicí pero vyhovuje především levákům píšícím horním způsobem, protože si přes text nejedou hned hřbetem ruky a když ruku posunou, inkoust už je dávno suchý.

Pro leváka s horním způsobem psaní vyberte stejné plnicí pero jako pro praváky. Dbejte ale na kvalitní hrot s navařenou kuličkou z tvrdého materiálu, nejčastěji z oceli s příměsí iridia nebo přímo z iridia (informace bývá na peru vyražena). U kvalitnějších hrotů je vyznačena i šířka stopy: XF - extra fine/velmi slabá čára, F-fine/slabá, M - medium/střední, B - bold/silná čára, EB - extra silná čára. Volte střední šířku. Pro leváky nekupujte pero s hrotem vytvarovaným lisováním z jednoho kusu plechu, ohne nožičky. Vhodné je pero s delší násadkou, na materiálu nesejde. Existují také násadky již ergonomicky tvarované pro leváky.

A pozor, vyberte kvalitní značkový inkoust ať už v lahvičce, nebo jako tzv. bombičky. Investice se vyplatí. Nezničíte si pero, neboť inkoust nezasychá a lahvička vydrží dlouho, přestože budete psát denně.

Pro leváky píšící dolním způsobem psaní jsou pak určena pera, která mají tvarovaný i hrot s mírným zbroušením na opačnou stranu nebo pera, jež mají ztužené nožičky hrotu.

A co je důležité dodržet vždy - plnicí pera si nepůjčujeme a vzájemně nevyměňujeme, neboť každý má trochu jiný sklon ruky a každý si plnicí pero „vypsal“ po svém.

Někdo by při výběru pera mohl upřednostňovat ještě jedno hledisko a to značku. K těm nej patří Parker, Waterman, Diplomat, Waldmann, Caran d´Ache, Pelikan, Delta a další.

1. papírnictví - nabídnuta mi byla klasická školní pera v ceně od cca 40,- Kč do 130,- Kč, našli jsme mezi nimi i pero s kuličkou z iridia a šířkou stopy F. Jedno pero mělo násadku ergonomicky tvarovanou pro leváky (cena 130,- Kč) a jeden typ měl tvarovaný i hrot pro leváky píšící dolním způsobem psaní (cena 38,- Kč, hrot nijak neoznačen). Inkoust jen obyčejný za 14,- Kč. Musím podotknout, že prodavač věděl o čem je řeč a znovu nabídnul sehnat cokoliv.

2. papírnictví - z klasických školních per výběr obdobný. Pera s tvarovaným hrotem nabídnuta dvě, to dražší za 60,- , kulička z iridia, stopa neoznačena. Byl zde však větší výběr per značkových, resp. jedné značky a to Parker, nejdražší s hrotem z nerezové oceli, stopa F, za 650,-Kč. Inkoust opět klasický, levný.


Co říct? “Běžného“ spotřebitele by asi sortiment našich dvou papírnictví uspokojil dostatečně. Jako maminka leváka bych ale zřejmě přece jen propátrala obchody internetové. A jelikož jsem to při chystání tohoto článku dělala, a poněvadž jsem psavec, už asi vím, co mi přinese letos Ježíšek. 

Na úplný závěr je určitě dobré zmínit, že levákům kupujeme sešity s dobře hlazeným papírem (ne však křídovým) s vyšší gramáží. Vyhněte se eko variantám (ekonomickým, ekologickým), protože papír je drsný, plný vyčnívajících vláken, která znečišťují hrot psacího náčiní a kladou odpor pohybu levákova psaní.

Přeji vám nejen šťastnou ruku při výběru psacího náčiní, ale také kvalitní obchod s širokým sortimentem a prodavače s dostatečnými odbornými znalostmi. Maminkám školáků pak přeji trpělivost a pevné nervy, neb pohled do písanky je často vyžaduje. No a školáčkům hlavně radost z psaní samotného.


http://rodina21.cz/ucit-se-ucit-se-ucit-se/psaci-potreby-nejen-pro-levaky