Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality

Příspěvky

Vánoce jsou tady...

19. 12. 2017

V posledním týdnu před Vánocemi nám vánoční tématika prolíná všemi předměty. Povídáme si o vánočních obyčejích, připomínáme si všechny prosincové svátky a jejich význam, řešíme v matematice slovní úlohy o stromečku, cukroví nebo nákupu dárků, tvoříme a píšeme vánoční blahopřání nebo dopis Ježíškovi, v němž jej prosíme, aby nám něco nadělil. Práce máme stále dost. V angličtině se seznamujeme se zvyky v anglicky mluvících zemích nebo speciálními slovíčky okolo Vánoc, řešíme Christmas rébusy nebo domino. Zase jsme zjišťovali, jak se Vánoce řeknou v mnoha jazycích a vytvořili jsme si krásný vánoční strom. Ve třídě už máme také živý stromeček, na který jsme pověsili vlastnoručně ušité a vyrobené ozdoby, pod něj jsme slepili papírový betlém. Doma si připravujeme dárky pro své kamarády, abychom se na páteční besídce mohli radovat ze štěstí druhého. Ve třídě jsme pouštěli lodičky nebo odlévali olovo v chemické laboratoři. Práce byla velice napínavá a vůbec nebyl čas fotit, takže nemáme jediný snímek. Ale stejně se podívejte do fotogalerie.

 

Je sůl nad zlato?

10. 12. 2017

Naše nová Zdravá školní jídelna nám nabídla další téma k zamyšlení. Je sůl nad zlato? Proč ano, proč ne? A tak si celý týden v hodinách o soli povídáme - o tom, jak se objevila poprvé v kuchyni k dosolování potravin, jak nás léčila a léčí, v čem nám dělá dobře, nebo kdy nám může ublížit. Zjišťovali jsme, kolik soli obsahují různé potraviny ve 100 g výrobku a uspořádali jsme je podle velikosti. Některé příklady nás velice překvapily. Pracovali jsme s textem o soli a doplňovali jsme různé chybějící informace. Ukazovali jsme si, kde a jak se sůl získává a přinesli jsme si ukázky různých solných výrobků. Jen na obrázcích jsme viděli Mrtvé moře nebo solné květy, ale krystalizaci soli, chemickou reakci soli a ledu či pokus, jak se předmět v nádobě se solí dostane ze dna až na její povrch, to jsme si sami vyzkoušeli. Ve čtvrtek jsme si ze soli a mouky vyrobili domácí modelínu a užili si zábavu při její přípravě i tvarování. Projekt jsme završili pokusem na zelenině. Pozorovali jsme, jak sůl na sebe váže vodu a jak se objevují na plátcích okurku kapičky vody. Závěrečný kvíz, ve kterém jsme otestovali, jak si získané informace pamatujeme, dopadl výborně. Avšak na záludnou otázku: Je sůl nad zlato? jsme nakonec mohli odpovědět šalamounsky: někdy ano, někdy ne. Nic se nemá přehánět a zároveň všeho s mírou!
PS: Jestli se vám zdálo, že se celý týden vařilo ve školní jídelně "neslaně, nemastně", tak to se nezdálo... Paní kuchařky opravdu připravovaly jen jídla s menším podílem soli, neboť denní dávka soli na dítě činí pouhých 2,5 g a pro dospělé 5-6 g.

 

Mikuláš už přišel

4. 12. 2017

Akční fotografie z dnešní "mikulášské" nadílky a výrobky z tvoření Mikulášů najdete ve fotogalerii "Anděl, čert, Mikuláš". Tamtéž přibylo několik obrázků z výstavy andělů v pastoračním domě v průběhu jarmarku a nově také naše výhra v soutěži o "Najpěknějšího anděla". 2. místo a cenu poroty vyhráli andílci skupinek dětí, které jsou na fotografii. Přesto si sladkou odměnu zasloužily všechny děti ve třídě a velkou pochvalu k tomu!!

 

Svátek Mikuláš a soutěž

29. 11. 2017

V průběhu minulého a tohoto týdne jsme nejenom hodiny pracovních činností nebo výtvarné výchovy věnovali výrobě anděla do jarmekové soutěže o Najpěknějšího anděla. Postupně vznikly čtyři krásné podobizny této postavy, na kterých pracovaly pouze děti. Všetečné dotazy - Co myslíte, paní učitelko... se mi dařilo odbývat, a tak byla všechna rozhodnutí jen a jen na dětech. A vyplatilo se. Každá skupinka vložila něco ze sebe do svých postav a bylo velmi složité vybrat tu nejlepší do soutěže. I kdybychom nevyhráli, už nyní jsme získali mnoho potřebného - umění spolupráce, společné domluvy, umění se podřídit, činit kompromisy nebo umět slevit ze svých představ, rozvíjeli jsme svou kreativitu, tvořivost, estetiku i motoriku aj. 
A protože známá trojice je aktéry oslav svátku sv. Mikuláše, vyrobili jsme si ještě čertíky a andílky z kabelek, které nám mohou zdobit byt až do Vánoc. Na Mikuláše se ještě chystáme. Snad je do svátku stihneme. Podívejte se na fotografie.

 

Plavání ukončeno, odměny rozdány

21. 11. 2017

V poslední lekci plavání děti soutěžily o drobné sladkosti a ty nejlepší stanuly na stupni vítězů. I když někteří nevyhráli, největším vítězstvím je překonání vlastních možností a obav z vody a zdokonalení plaveckých dovedností. Více ZDE.

 

Cesta do středověku

11. 11. 2017

Na čtvrteční hodinu vlastivědy jsme si zajeli strojem času do Velkomoravské říše. Žáci 7. A třídy pod vedením paní učitelky Michaely Šebákové nám připravili několik zajímavých úkolů, scének, soubojů, ochutnávek aj., které nás měli seznámit s životem ve středověku a historickými událostmi a osobnostmi. Z projektového dne jsme si odnesli mnoho nového, např. vlastní jméno psané hlaholicí, poznatek, že tři pruty lze opravdu jen těžko zlomit, nebo zážitek při souboji na meče. Děkujeme sedmákům a paní učitelce za přípravu zajímavého projektu.
V rámci učiva výtvarné výchovy jsme se následně stali archeology a ze střepů slovanského nádobí jsme se snažili zpátky sestavit jejich původní tvar. Všechny naše zážitky nám určitě zůstanou v paměti a přiblíží nám lépe vzdálenou dobu 9. století.

 

Naši bohové

3. 11. 2017

Ve výuce jsme se věnovali tématu Slované. Mluvili jsme o tom, že byli pohané a věřili v mnoho božstev. Také jsme se s některými z nich seznámili. Ve výtvarné výchově jsme si každý vymysleli svého boha a napsali k němu krátkou charakteristiku. Zajímavé obrázky i povídaní předčily naše očekávání a z práce jsme měli velikou radost. Třeba nás některý z nich ve škole nebo v přírodě při naší práci ochrání...

 

Umíme česky - procvičování ČJ

30. 10. 2017

"Umíme česky" je placený jazykový portál, kde se děti mohou zdokonalovat v české gramatice zábavně a hravě. Doména je vedená na školu, my uživatelé máme vše zdarma. Procvičovat pravopis můžete odkudkoliv a na čemkoliv s přístupem na internet a po zadání svých přístupových údajů. I když nejsem zastánce zbytečného vysedávání u počítače, tento způsob učení dětem doporučuji. Vše však závisí na přihlášení každého jednoho žáka na základě e-mailu. Prosím rodiče, aby dětem založili jednoduchý e-mail a zvolili vhodné heslo. Až budou mít všichni tyto údaje, ve škole se naučíme s portálem pracovat. Děkuji za pomoc!!

 

Závěr projektu

22. 10. 2017

Závěrečný den projektového týdne jsme věnovali symbolice jablka a tématickým příslovím. Známé jablko nepadá daleko od stromu jsme rozšířili o dalších pět přísloví a snažili jsme se je vysvětlit, připomněli jsme si příběh Adama a Evy s jablkem poznání, řeckou pověst o jablku sváru nebo Newtonovu jablku, které prý bylo počátkem jeho teorie gravitační síly. Výčet zajímavostí jsme ukončili dětem blízkým a zajímavým světem elektrotechniky a lehkou přehlídkou produktů firmy APPLE.
Za celý týden jsme se věnovali jablíčku dost a dost a doufám, že si kromě zajímavostí děti zapamatují, že je jednoduchým a dostupným prostředkem, jak si trvale udržet své zdraví.

 

Jablečná kuchařka

19. 10. 2017

Ve čtvrtek jsme mimo jiné aktivity vytvořili třídní jablečnou kuchařku. Každý žák si přinesl rodinný recept na pokrm z jablíček a ve škole jsme jej přepsali a dotvořili do tvaru jablečného ohryzku. Všem se nápad líbil a recepty můžete vidět na fotografiích. Pokud se nám podaří, zkusíme opravdu kuchařku vytisknout. Děkuji všem maminkám, které dětem pomohly recept vybrat.